top of page

Verhaal

De geschiedenis van de Unimog begint in het naoorlogse Duitsland, waar de behoefte aan veelzijdige en robuuste voertuigen groot was. In 1945 ontwikkelde ingenieur Albert Friedrich een multifunctioneel voertuig dat zowel geschikt was voor landbouw- als transportdoeleinden.

 

Dit leidde tot de geboorte van de Unimog, een afkorting voor "Universal-Motor-Gerät" (Universeel Motorvoertuig).

Het oorspronkelijke ontwerp van de Unimog werd gerealiseerd door de samenwerking tussen ingenieurs van Daimler-Benz en boeren uit de Schwäbische Alb-regio. Het resultaat was een krachtig en wendbaar voertuig dat kon worden ingezet voor diverse taken op het platteland, zoals ploegen, oogsten, transporteren en meer.

​

Gedurende de decennia die volgden, evolueerde de Unimog voortdurend, waarbij nieuwe modellen werden geïntroduceerd en verbeteringen werden doorgevoerd om aan steeds veranderende behoeften te voldoen. Van agrarische toepassingen tot militaire dienst, reddingsoperaties en zelfs avontuurlijke expedities over de hele wereld, de Unimog heeft zich bewezen als een betrouwbaar werkpaard in uiteenlopende omgevingen en situaties.

​

Deze inleiding biedt slechts een glimp van de rijke geschiedenis van de Unimog, een verhaal dat doordrenkt is van innovatie, duurzaamheid en veelzijdigheid. Laten we verder duiken in de fascinerende reis van dit iconische voertuig.

Oprichting Unimog 1944

U zult merken dat dit eerste model niet definitief was, het heeft geen kap en was geladen met hout om zijn potentieel te evalueren. Toch was de test een succes.

​

Sinds oktober 1944 ontwikkelt ingenieur Albert Friedrich bij Daimler-Benz AG een landbouwvoertuigconcept dat toegang geeft tot de meest onherbergzame hoeken om de productiviteit van de velden in deze moeilijke tijden te verbeteren. Voedseltekorten eisen een zware tol van de bevolking en de Unimog kan helpen de nood van het land te lenigen.

​

Voordat hij bij Unimog kwam, was Albert Friedrich bij Daimler-Benz AG verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vliegtuigmotoren.

16c934-02-d326744-v_guytqmrxgu4vu.jpg

Friedrich in untertürkhem

In juni van het voorgaande jaar, aan het einde van de oorlog, kwam Friedrich in Untertürkheim, Stuttgart, om te helpen bij de wederopbouw van Daimler-Benz AG en tegelijkertijd te werken aan zijn idee voor een gemotoriseerd landbouwvoertuig. De plannen maakten deel uit van een oud Daimler-Benz project voor een vierwielaangedreven voertuig uit 1942.

4 augustus 1945

Een ingenieur van het team van Friedrich heeft het eerste ontwerp voorbereid voor onmiddellijke herziening.

De ontwerpen van de Unimog werden voorgelegd aan de directie van het bedrijf, die niet veel belangstelling toonde voor het landbouwvoertuig.

7 september 1945

Unimog werd voorgesteld aan de Productiecontrolecommissie (de Amerikaanse militaire autoriteit die in deze regio van Duitsland actief is).

9 oktober 1945

Vaste waarde voor de Duitse bevolking

Dit eenvoudige model werd beschouwd als een vrachtwagen vanwege de structuur: een dubbele cabine-cabrio en een dieplader aan de achterzijde. Uitgerust met een 25 pk benzinemotor en een 6-versnellingsbak. Dit all-terrain voertuig had een duidelijk doel: het leveren van voedsel voor de Duitse bevolking.

 

De maker ervan, Albert Friedrich, heeft zijn plannen opgesteld met het oog op de uitdaging om een landbouwkundig nuttige en robuuste vrachtwagen met een maximaal laadgewicht van slechts ongeveer vier ton te creëren.

​

Uit zijn hoofd kwam een lichte vrachtwagen van minder dan vier meter lang tevoorschijn, met vierwielaandrijving en differentieelremmen op beide assen.

 

Dit alles, samen met de ruimte voor hydraulische aftakassen, bood een multi-talent dat in staat is om alles te vervoeren, andere platforms te slepen, te ploegen en te werken in het veld. En het bleek een echte allrounder te zijn.

 

Een trekker klaar voor iedereen, de tankwagen van de brandweer en het perfecte gereedschap voor transporteurs.

BG_U_History-1946-1955_3.jpg
Unimog-S-Sauberg-1-Roessler.jpeg

Nieuwe projectmanager voor Unimog - 1946

Op 2 januari 1946 droeg Albert Friedrich de projectleiding over aan Heinrich Rößler. Binnen enkele weken werd het project volledig herwerkt met technische innovaties die cruciaal zijn voor het succes van de Unimog.

 

De motor en de versnellingsbak werden direct rechts van de lengteas van het voertuig geplaatst. Op deze manier zouden de torsiestaven die de aandrijfas beschermen een rechte hoek met de assen kunnen vormen, waardoor er slechts vier verbindingspunten met het chassis nodig zijn.

 

Tussen januari en juni werd de technische definitie van de zogenaamde UNIversal MOtor Gerät (dat wil zeggen gemotoriseerde multipurpose machine) of UNIMOG voltooid.

Technische kenmerken van vroeger

Hij bereikt 50 km/u, twee keer de snelheid van een conventionele landbouwtrekker

Al zijn wielen zijn aangedreven en hij heeft een differentieelblokkering op de voor- en achtera

De remmen werken ook op beide assen (voor en achter)

Het ontwerp van het chassis brengt hem dichter bij de moderne auto’s en vrachtwagens

Unimog---Pic-B-(1).jpg
15d2a2e5149c048a971072d20b00377a.webp

De Cabine

Bovendien is de cabine overdekt en uitgerust met gewatteerde zitplaatsen voor twee personen; hij heeft een laadruimte op de achteras, waardoor hij tot een ton van allerlei materialen, hout, graan… kan laden; zijn gewichtsverdeling, 2/3 op de vooras en 1/3 op de achteras, maakt hem stabiel, zelfs als hij maximaal belast is; en hij is uitgerust met haken aan de zijkanten, voor en achter, die nuttig zijn om hun werk in zoveel extra elementen te voltooien als het nodig is.

De naam Unimog verscheen

Hans Zabel van Gaggenau, een ingenieur die vanaf het begin bij het project betrokken was, noemde het voertuig. De Unimog is ontworpen voor de landbouw, maar zal binnenkort worden uitgerust met een groot aantal accessoires en zal dan in staat zijn om zijn volledige potentieel te ontwikkelen.

​

Het was oktober 1946 en de Unimog werd geboren, hoewel het nog enige tijd duurde voordat deze zijn volledige potentieel op de markt kon bereiken.

lot.jpg
203_3-lg.jpg
im404 Trainer RT Side Bedside Upsm__99446.jpg

De ontwikkeling van de Unimog

Aangezien de technische vooruitgang het mogelijk maakt om de Unimog te verbeteren, zou dit voertuig kunnen bijdragen aan de verbetering van de maatschappij op vele andere gebieden, van brandbestrijding tot landverkenning, van de transportwereld tot het slepen van andere voertuigen.

​

In het midden van de jaren ’50 van de vorige eeuw nam de productie van de Unimog toe met versies waarbij de grotere afstand tussen de assen het draagvermogen vergrootte, maar het was op mechanisch gebied dat de Unimog de meeste vooruitgang boekte.

​

Met spiraalveerophanging, hoogvaste 24-versnellingsbak, 4×4 tractie maar altijd met een benzinemotor. De Unimog S404 bood destijds al 82 pk en in de 70 pk range, 110 pk met een 2,8-liter blok. Wat opgemerkt moet worden dat beide motoren, gezien de grootte en het gewicht van het model, een opmerkelijke stuwkracht hadden voor de looptijden.

Nieuwe projectmanager voor Unimog

In de jaren zestig, om precies te zijn in 1963, kwam het model S406 met zijn dieselmotor aan. Deze motor had een hoger koppel, waardoor hij het hulpvoertuig was voor het rangeren in spoorwegpakken aan de andere kant van de Unimog.

​

In de loop der jaren is de grootste beschikbare Unimog-serie de U 530, een 4×4 met een totaalgewicht tot 16,5 ton en 299 pk. Vroeger waren er drieassige modellen met 6X6-aandrijving, tegenwoordig maken de extreem zware off-road versies van Mercedes Benz deel uit van het Zetros-programma, dat een soort Unimog XXL is.

 

Deze modellen worden bijvoorbeeld gebruikt als een zware landelijke brandweerwagen met 6X6 tractie en een totaal gewicht van 25 ton.

​

Zijn functies zijn eindeloos en hij lijkt veel meer te zeggen te hebben. Voorlopig is het een all-terrain camper zonder grenzen geworden, zoals Unicat dat doet door deel te nemen aan het Europees Kampioenschap Vrachtwagenproeven, waar ze koningen van de lichtste categorieën zijn, maar zonder het sneeuwploeg- of reddingsvrachtwagenfacet te vergeten.

mercedes-benz-unimog-1-65e8906986532.jpg
038_WOERTH_51690.jpg

Unimog, het all-terrain trots van het merk met de ster

Weinig voertuigen kunnen hun ster laten zien met zo’n trots, geschiedenis en gezichten. Het concept van de Unimog heeft zich zowel op het gebied van de mechanica als op het gebied van de bedrijfsmodi ontwikkeld, waardoor het model is omgevormd tot een terreinwagen met onvermoede grenzen.

Modern_Unimog_logotype (1).png
bottom of page